O meni

Moja filozofija je preprosta:) Matematiko se lahko nauči vsak, ki je pripravljen delati in se truditi. Ni res, da je znanje matematike položeno v zibko zgolj izbrancem.

Znanstveno je dokazano, da je talenta manj kot 10%. Vse ostalo je trdo delo in neomejeno število ponovitev.

Sem Urška in z učno pomočjo pri matematiki se ukvarjam že dvajset let.

Reševanje in pisanje nalog je moje življenje. Ljudje ponavadi ob jutranji kavici preberejo kak časopis ali novice na telefonu, se s kom pogovorijo, naredijo načrt dneva… Jaz sem vedno reševala matematične naloge. Namesto križank, reševanje matematičnih nalog (tu in tam kakšno številčno križanko), namesto večernega gledanja televizije, reševanje nalog…

V teh dvajsetih letih sem pomagala velikemu številu učencev in dijakov (500+). Ugotovila sem, da ko so z mano razumejo in znajo reševati naloge. Ko pridejo domov in želijo rešiti nalogo, jim pa včasih zmanjka kakšna formula ali napotek. Zato sem na inštrukcijah vedno pisala – ne samo naloge ampak tudi nasvete, opombe in vse potrebne formule. To jim je kasneje pri učenju doma zelo koristilo. Ker ni hujšega kot je sedenje pred praznim zvezkom in razmišljanje kako naj sploh začneš. 

Na osnovi teh izkušenj je nastala e – učilnica in kasneje še knjige z rešenimi nalogami. Pri delu me je vodilo samo eno načelo: pomagati pri učenju vsem (tudi tistim, ki si inštrukcij ne morejo privoščiti). Ker verjamem, da zmoreš. Včasih je potrebno samo malce pomoči in spodbude. 

Seveda nisem vsega naredila sama. Naloge je grafično uredil (pobarval naslove in navodila, da jih lažje prebereš) Sergey, slike za to spletno stran pa so nastale po navdihu moje hčere Eme:)

V vseh letih dela sem prišla do spoznanja, da se matematiko lahko nauči vsak. Potrebna je samo dovolj močna volja in pripravljenost na delo.

Velikokrat slišim stavke kot so: “Pri nas doma nihče ne zna matematike. To imamo v družini.” ali “Samo, da bo dva. Več ne rabim.” 

Ne si tega ponavljat, ker ne drži. Glavni problem zagotovo ni v tebi. Skriva se v šolskem sistemu, ki je naravnan tako, da se pričakuje, da bodo enako stari posamezniki napredovali enako hitro na vseh področjih.

Ne morejo se vsi učiti na enak način in v enakem tempu. Ker ne morejo slediti, se nekateri izgubijo. Sledijo pa resne težave, ki se vlečejo par let.
Če zaškripa pri osnovah, postajajo stvari vedno težje, volja za vajo pa upada.

To lahko rešimo:) Potrebna je samo močna volja in pripravljenost na učenje. Če že imaš luknje v znanju, jih bomo pač zakrpali. V tem primeru bo treba delati več, ni pa nemogoče. Najslabše kar lahko narediš je, da obupaš. Potem res ne bo šlo. Vse ostalo je rešljivo:)

Za ljudi, ki jim je uspelo radi rečejo, da so talentirani ali pa so imeli srečo (ob pravem času so bili na pravem mestu).
Znanstveno dokazano je, da talent šteje manj kot 10%, sreča pa še manj.

Uspešni ljudje so uspešni, ker delajo, se trudijo, prenesejo marsikaj in iščejo prava mesta in pravi čas. Za uspeh je potrebno najprej postaviti dobre temelje, potem pa predano delati do zmagovalnih rezultatov .

V bistvu imaš zdaj dve možnosti:
1. Ne narediš ničesar.
2. Spremeniš svoj pristop do učenja in svoj odnos do matematike.
Če se odločiš za drugo možnost, boš morda ravno ti zvezda pri urah matematike. Jaz sem tukaj, da ti pomagam.
Urška

Scroll to Top