fbpx

O meni

Sem Urška in z učno pomočjo pri matematiki se ukvarjam že več kot 20 let. Moja filozofija je preprosta. Prepričana sem, da se matematiko lahko nauči vsak, ki je pripravljen delati in se truditi. Ni res, da imajo talent za matematiko samo izbranci.

Že od nekdaj sem bila nora na matematiko.  V osnovni šoli sem jo oboževala, kasneje v srednji se je ta ljubezen malce ohladila. Oziroma kar precej. 

V osnovni šoli sem imela pri matematiki same petice. Seveda sem mogla za to poslušati in sodelovati pri pouku, redno delati domače naloge, pomagala sem tudi sošolcem. Pravijo, da se največ naučiš ravno pri pomoči ostalim. Priporočam!

V srednji šoli me je zanimalo vse, samo šola ne (vključno z matematiko). Ker sem se izgubila, so ocene začele padati. Šele na fakulteti sem se spet začela ukvarjati z njo. Seveda sem mogla veliko nadoknaditi – in to mi je uspelo z rešenimi nalogami. Če takrat ne bi obstajala knjiga, v kateri so bile rešene naloge, mi ne bi uspelo. Iz navodil nalog in končne rešitve se namreč ne moreš naučiti nič. Profesorji na faksu pa tudi več ne razlagajo osnov. 

Sem živ dokaz, da nadarjenost ni niti približno dovolj. Ko sem delala in se učila, mi je matematika šla, ko nisem, so bili rezultati porazni. Na dolgi rok vedno zmagata trdo delo in trud.

Za ljudi, ki jim je uspelo radi rečejo, da so talentirani ali pa so imeli srečo (ob pravem času so bili na pravem mestu). 

Uspešni ljudje so uspešni, ker delajo, se trudijo, prenesejo marsikaj in sami iščejo prava mesta in pravi čas. Za uspeh je potrebno najprej postaviti dobre temelje, potem pa predano delati do zmagovalnih rezultatov. 

Moje znanje matematike temelji na tisočih urah reševanja nalog in ne na talentu…

Znanstveno je dokazano, da je talenta manj kot 10%. Vse ostalo je trdo delo in neomejeno število ponovitev.

V teh dvajsetih letih sem pomagala velikemu številu učencev in dijakov. Ugotovila sem, da ko so z mano razumejo in znajo reševati naloge. Ko pridejo domov in želijo vaditi, jim pa včasih zmanjka kakšna formula ali napotek.  Velikokrat potrebujejo samo krajše navodilo kako začeti, potem pa stvari gladko tečejo…

Zato sem na inštrukcijah vedno pisala – ne samo naloge in rešitve nalog, ampak tudi nasvete, opombe in vse potrebne formule. To jim je kasneje pri učenju doma zelo koristilo. Ker ni hujšega kot sedenje pred praznim listom in razmišljanje kako naj sploh začneš.

Na osnovi teh izkušenj je nastala e – učilnica in kasneje še knjige z rešenimi nalogami. Ker želim pri učenju pomagati vsem (tudi tistim, ki si inštrukcij ne morejo privoščiti).  Seveda nisem vsega naredila sama. Pri grafičnem oblikovanju knjig je pomagal Sergey, pri slikah za spletno stran pa sta z nasveti pomagala moja otroka.

Če imaš težave pri matematiki, imaš dve možnosti:

  1. Ne narediš ničesar. 
  2. Spremeniš svoj pristop do učenja in svoj odnos do matematike. Če se odločiš za drugo možnost, boš morda ravno ti zvezda pri urah matematike. Jaz sem tu, da ti pomagam. Ker zmoreš.

Urška