Strah pred matematiko

Te je kdaj strah? Tako zelo, da “zmrzneš” in ne spraviš nič iz sebe? 

Poznaš občutek, ko stojiš pred razredom, učiteljica želi slišati odgovor, vsi gledajo vate, ti pa ne veš več niti kako ti je ime?

Ali pišeš test, gledaš v naloge in veš, da si se to učil/a, pa vendar se ne moreš spomniti pravilnega odgovora? 

Zakaj te to sprašujem?

Ker sta besedi strah in “zmrzniti” najpogostejši besedi, ki ju slišim na inštrukcijah.

Strah jih je neuspeha, tega, da jim bo zmanjkalo časa za učenje, da bo zmanjkalo časa na testu, da bodo “zmrznili” in vse pozabili, da bodo napisali kakšno bedarijo, da se jim bodo sošolci smejali, da se bodo starši jezili…

Strahovom ni in ni konca. 

Velikokrat slišim tudi:

“Pri nas doma nihče ne zna matematike. To imamo v družini.”

“Učiteljica ne zna razlagati, snov jemljemo prehitro. Itak ne upam nič vprašati, da se mi ne bi vsi smejali. Če pa se že kdo opogumi in kaj vpraša, odgovori spet nekaj na hitro, ali pripomni, kako da tega ne znamo.”

“Cele dneve se učim, na testu pa ni rezultatov.”

“Tu pri vas vse znam in razumem, ko pridem na test pa vse pozabim.”

Strah in stres te lahko popolnoma ohromita, zaradi česar so tvoje ocene slabše kot bi lahko bile.

Kako prepoznaš pretiran stres in strah?

Vznemirijo te že čisto nepomembne malenkosti, takšne, ki jih drugače še opaziš ne, ni ti do hrane ali ješ absolutno preveč, vedno si utrujen/a ali zaspan/a, ne moreš se zbrati za učenje, ne znaš rešiti niti najpreprostejših nalog, misliš, da nič ne znaš, da je vse skupaj ena velika beda, čutiš močan odpor do matematike, zvija te še preden se ura sploh začne…

Zavedaj se, da se to dogaja mnogim in da nastane tak strah in stres zaradi večih dejavnikov. Delno so zanj odgovorni tako šola kot tudi starši in okolica. Pomoč in rešitev se mora pa nujno začeti pri tebi. Na dobri poti si že, če si opazil/a, da imaš težave.

ŠOLA

Če sklepam po tem, kaj slišim na inštrukcijah, je vzdušje v šolah slabo. Tak sistem kot ga imamo sedaj ne ustreza več nikomur: ne učiteljem, ne staršem in ne učencem. 

Vem, da si unikat, da želiš biti viden/a in slišan/a, želiš povedati kaj potrebuješ in želiš, da te jemljejo resno. Imaš svoje želje, sanje in talente. 

V šoli kot jo imamo sedaj, je pa še najbolje biti “priden”. Mirno sedeti in poslušati, si čim več zapomniti in na testih to ponoviti. Vse je usmerjeno v čim več zapomnjene snovi in v rezultate (ocene).

Šolski sistem se bo spremenil, to je zagotovo. Bo pa to trajalo še kar nekaj časa in do takrat boš ti že najverjetneje šolanje končal/a. Zato se bom v nadaljevanju zapisa bolj osredotočila  nate.

TI

Rešitev se mora nujno začeti pri tebi. Brez truda in dela ne bo šlo. Zelo veliko lahko narediš v boju s strahom prav z učenjem in utrjevanjem snovi. 

Najbrž se strinjaš, da je vedno, ko nekaj začneš na novo, najtežji prav začetek…

Ko se enkrat stvari začnejo dogajati vse skupaj lažje steče.

Ampak..

Prav start je vedno najtežji in neizogiben korak.

  • Pogosto ne vemo točno kako se stvari lotiti, da bo vse skupaj šlo tako kot mora,
  • Nimamo dovolj informacij, iskanje le teh pa je zelo časovno potratno,
  • Ne vemo katere informacije so sploh relevantne…

Skratka vse skupaj ena velika zmeda..

Kaj moraš torej storiti, da premagaš strah in dvigneš svoj nivo znanja?

No mogoče ti odgovor ne bo ravno všeč..
(Saj zahteva precej  truda)

Ampak tak je proces učenja.

#1 Prva stvar je vztrajnost

Brez vztrajnosti in konstantnega dela, ne moremo zabeležiti nobenega večjega dosežka. 

Verjamem, da si to kar sem napisala zgoraj slišal/a že velikokrat. Kar naprej poslušamo, da moramo biti vztrajni, odločni, iti za svojimi željami, bla, bla, bla… Same lepe besede, nihče pa ne ve točno, kaj naj z njimi počne.

Pri svojih učencih in dijakih vidim, da se učijo predvsem intenzivno. Dva ali tri dni pred testom sedijo pred knjigami cele popoldneve in noči, spijejo hektolitre kave in drugih energijskih pijač, rešijo milijon nalog in si poskušajo zapomniti ogromne količine podatkov. Na testu pa “zmrznejo” in ne spravijo iz sebe nič ali zaradi prevelike količine podatkov v prekratkem času vse pomešajo.

Zapomni si: Pomembna je redna vaja in vztrajnost!!!

Predstavljaj si, da greš na fitnes in telovadiš 2 uri. Prideš domov in se pogledaš v ogledalo. Kaj vidiš?

Nič.

Greš še naslednji dan, spet telovadiš dve uri, prideš domov in se pogledaš v ogledalo. Kaj vidiš?

Spet nič.

Zaključiš, da telovadba ne daje rezultatov in ni učinkovita ter obupaš.

Lahko pa verjameš, da je telovaditi edino pravilno in vztrajaš. Vadiš vsak dan 20 minut. Nisem prepričana točno kateri dan bo prišlo do spremembe, vem pa, da bo do spremembe prišlo. Telo se bo izoblikovalo, forma bo narasla, počutil/a se boš bolje.

Enako je z učenjem. Če boš vsak dan rešil/a vsaj nekaj nalog, se bodo stvari spremenile.

Čeprav se ti zdi, da nič ne razumeš in si čisto brez volje, rešuj. Trudi se, delaj, razmišljaj kako priti do rešitve. 

Razumevanje in rezultati ne bodo prišli takoj, bodo pa prišli. Samo vztrajaj 🙂

#2 Druga pomembna točka je pomoč

Zelo pomembno je, da se naučiš prositi za pomoč in jo sprejeti, ko ti je ponujena. Naučiti se morate skrbeti drug za drugega.

Na inštrukcijah slišim, da je težko dobiti zapiske, če slučajno zboliš. Da nihče nikomur ne pomaga, vsak gleda samo nase. 

Velikokrat sploh ne prosimo za pomoč, ker mislimo, da nas bodo zavrnili. Življenje si zakompliciramo kar sami.

Če potrebuješ pomoč, prosi zanjo. Povej staršem, učiteljem, prosi sošolce. Če te kdo zavrne, prosi drugega. Če kdo zaprosi za pomoč tebe, pomagaj po svojih najboljših močeh. Ne obremenjuj se z drugimi in ne bodi kot oni.

Počasi se bodo začeli okrog tebe zbirati ljudje, ki bodo pripravljeni pomagati. Poskusi si ustvariti spodbudno okolje v katerem lahko rasteš in se učiš. 

Če želimo biti uspešni, moramo biti vztrajni in včasih tudi pogumni. Za pogum je pa nujno potrebna spodbuda. 

Pogum ni nekaj, kar prihaja od znotraj. Ne moreš se zazreti vase, najti poguma in zmagati. 

Pogum je zunanja stvar. Odvisen je od podpore, ki jo imamo. Če je ob nas nekdo, na katerega se lahko zanesemo in mu zaupamo, nekdo ki verjame v nas in v naše sposobnosti, smo zmožni veliko več in veliko bolje. 

#3 Tretja pomembna točka je učno gradivo

Pri učenju matematike je zelo pomembno gradivo. Dobro gradivo ti lahko zelo skrajša čas učenja (ker konec koncev nimaš samo matematike). 

Zelo pomembno je, da se učiš z nalogami, ki imajo zraven priložene rešitve. Tako se lahko učiš bolj učinkovito in vedno preveriš, kje delaš napake. 

Koliko časa bo potrebno vsak dan posvetiti učenju je seveda odvisno od tvojega trenutnega stanja in znanja.

Če so ostale kakšne luknje v znanju iz preteklih šolskih let, jih bo potrebno nadoknaditi. 

Če ne želiš oziroma nimaš časa, zapravljati tvojih dragocenih dni za iskanje in brskanje po starih zapiskih, če ne veš kako pristopiti k učenju, če se zatakne že pri domači nalogi…

Potem imam zate pomoč v učilnici Znamza5. V njej te čaka kar 7909 rešenih nalog za osnovnošolce od 6. do 9. razreda in za vse štiri letnike srednjih šol.

Vse naloge so rešene korak za korakom, brez izpuščenih postopkov.

Naloge so prilagojene učnemu načrtu in so produkt večletne učne pomoči ter inštruiranja učencev, dijakov in študentov.

Rešeni so različni tipi nalog, poudarek je na tistih, ki se po mojih izkušnjah najpogosteje pojavljajo v testih in preverjanjih.

Vse naloge so na voljo tudi v knjigah – kar 30 jih je 🙂

Vsi uporabniki učilnice imajo dostop do zaprte FB skupine, v kateri lahko vedno zaprosiš za pomoč. V tej skupini si pomagamo po najboljših močeh. Pri učenju matematike ne boš nikoli več sam/a.

Ker želim, da vzljubiš matematiko.❤️ Ker verjamem v tvoje sposobnosti in vem, da potrebuješ samo malce spodbude in pomoči.

prijavi se na novičke

Želiš prejemati brezplačne novičke, formule, naloge in delovne zvezke?