Pretvarjanje dolžinskih enot

Z merskimi enotami se srečujemo skozi celo življenje na različnih področjih.  V šoli se boš vsako leto naučil/a nekaj novega o merjenju in merskih količinah. V čisto vsakem razredu oziroma letniku je na sporedu tudi pretvarjanje enot (dolžinskih, ploščinskih, prostorninskih, pa koti in čas, sestavljene enote… ). 

Snov se obravnava pri matematiki, fiziki in kemiji. Zato je zelo, zelo, zelo (ne morem dovolj poudariti) pomembno, da ne zaškripa že pri osnovah. 

V tem zapisu ti bom pokazala kako pretvarjaš dolžinske enote. Osnovna enota za merjenje dolžine je meter.

Preden se lotiš pretvarjanja se moraš naučiti pretvornike na pamet. Brez tega žal ne bo šlo. Ne moreš namreč pretvarjati iz decimetrov v centimetre, če ne veš, da je pretvornik 10. Pomagaš si lahko s spodnjo sliko.

Zapomniti si moraš  še dve pomembni pravili.

#1 Če pretvarjaš iz večje enote v manjšo, MNOŽIŠ.

Če želiš pretvoriti iz kilometrov v metre, množiš s 1000 (ker je kilometer večja enota od metrov). S čim je treba množiti, si pogledaš na zgornji sliki s pretvorniki. 

Še dva primera, ko je potrebno množiti dvakrat (ker sta vmes med dm in mm dva pretvornika 10) oziroma trikrat (med km in cm je 1000 in dvakrat 10).

#2 Če pretvarjaš iz manjše enote v večjo, DELIŠ.

si želiš prenesti ta zapis na svoj računalnik?

PDF ti brezplačno dostavim v inbox💌

Izpolni spodnja okenca in blog ti bom dostavila na tvoj mail.

Z izpolnjenimi podatki se strinjaš, da si dodan/a na email listo. Brez skrbi, pošiljam samo zanimive vsebine, povezane z matematiko. Varstvo podatkov

Pri pretvarjanju si lahko pomagaš tudi s tabelo, ki se jo moraš seveda naučiti na pamet.

Pretvarjanje iz večje enote v manjšo:

Pretvarjanje iz manjše enote v večjo:

Postopek je enak tudi za pretvarjanje ploščinskih in prostorninskih enot, enot za merjenje tekočine in mase… Drugačni so samo pretvorniki in tabele.

Pretvarjanje enot je ena izmed zelo pomembnih snovi, zaradi katere si lahko v težavah vsako leto (če se ne naučiš osnov). Enote se pretvarjajo pri matematiki, fiziki in kemiji v vsakem razredu oziroma letniku.

Pri matematiki se od šestega do devetega razreda obravnava pretvarjanje dolžinskih, ploščinskih in prostorninskih enot čisto vsako leto (v sklopu računanja obsegov, ploščin in prostornin). Znati moraš tudi pretvarjanje enote za hitrost in gostoto (sestavljene enote)…

Enako je v srednji šoli. Brez pretvarjanja ne bo šlo. In če se ne naučiš osnov bo slej kot prej zaškripalo.

Da bo učenje lažje, imam zate knjigo Obvladam pretvarjanje enot, v kateri najdeš 74 rešenih nalog (oziroma kar 300 rešenih primerov) pretvarjanja enot. Naučil/a se boš pretvarjati dolžinske, ploščinske in prostorninske enote, enote za merjenje tekočin in mase, časovne enote, enote za merjenje kotov ter sestavljene enote. Več o knjigi najdeš TUKAJ >>

Si se iz zapisa naučil/a česa novega?

UPORABI NOVO ZNANJE V PRAKSI IN DELI TA ZAPIS S TISTIMI, KI JIM BO BLOG PRAV TAKO KORISTIL. UČINKOVITO PRETVARJANJE ENOT TI ŽELIM.

Share on facebook
Deli na Facebook
Share on email
Pošlji po mailu
Share on twitter
Deli na Twitter
Scroll to Top