fbpx

Risanje z mrežo: umetnost in učenje v predšolskem obdobju.

Risanje z mrežo je tehnika, ki spodbuja natančnost, potrpežljivost in kreativnost pri malih umetnikih.

V zgodnjih letih otroštva so ustvarjalne dejavnosti, kot je risanje, ključne za kognitivni razvoj otrok.

Ta tehnika, ki temelji na razdelitvi slike na manjše, obvladljive segmente, omogoča, da se preseže občutek zastrašenosti pri risanju kompleksnih motivov.

Kako deluje in zakaj je koristna?

Uporaba mreže pri risanju omogoča otrokom, da vidijo in razumejo, kako se posamezni elementi slike povezujejo v večjo celoto.

To je podobno kot sestavljanje sestavljanke, kjer je vsak kvadrat mreže delček, ki ga je treba pravilno umestiti.

Betty Edwards v svoji knjigi Drawing on the Right Side of the Brain poudarja, kako ta tehnika pomaga “prebuditi” desno poloblo možganov, ki je odgovorna za ustvarjalnost in vizualno percepcijo.

Prednosti za razvoj otroka:

Razvoj finih motoričnih spretnosti: risanje po mreži zahteva natančnost in nadzor, kar pomaga pri izboljšanju pisalnega prijema in koordinacije oči in rok.

Pozitivni vplivi na kognitivni razvoj: otroci se učijo razčlenjevati vizualne informacije na manjše dele, kar izboljšuje njihovo sposobnost analize in sinteze, kar so ključne veščine tudi za matematiko in branje.

Potrpežljivost in osredotočenost: v današnjem svetu nenehnih motenj ta metoda uči otroke, kako se osredotočiti na postopen proces in uživati v zadovoljstvu, ki prihaja z dokončanjem naloge.

Kako to lahko podpreš doma?

Kot starš lahko otroku pomagaš odkriti čar risanja z mrežo tako, da skupaj izbereta slike, ki jih želi prenesti, in ga spodbujaš, da opazuje osnovne oblike in linije.

Ponudi mu različne velikosti mrež in ga vzpodbujaj, da eksperimentira z različnimi motivi.

Pomembno je tudi, da poudariš vrednost procesa nad končnim izdelkom, kar bo krepilo otrokovo samozavest in veselje do učenja.

Zaključek.

Risanje z mrežo ni samo umetniška vaja, temveč je orodje za učenje, ki spodbuja kreativnost, pozornost do detajlov in razvoj ključnih veščin.

Kot pravi Betty Edwards, je to način, kako otroci in odrasli lahko premostijo “blokado” pri risanju, ki nas pogosto ustavi, ker mislimo, da ne znamo risati.

Zato je pomembno, da skupaj z otrokom raziskuješ ta čudoviti proces, ki ne samo da krepi vajino vez, ampak tudi podpira njegov razvoj na zabaven in interaktiven način.

Odkrij več v knjigi Rišem in se učim.

Več podobnih tehnik in dejavnosti za spodbujanje ustvarjalnosti in razvoja otroka najdeš v knjigi Rišem in se učim.

Naroči svojo kopijo danes in začni skupno ustvarjalno potovanje z otrokom!