fbpx

Kako se lahko otrok nauči matematiko brez plačevanja ogromnih zneskov za inštrukcije in brez, da bi mu to vzelo veliko časa in energije?

(Čudežne tabletke žal nimam. Niti jaz, niti kdorkoli drug. Treba bo delati, vaditi in se maksimalno potruditi. Lahko pa otroku vajo in delo zelo olajšam…)

Ima tudi tvoj otrok težave pri matematiki? 

Mogoče nima ravno negativnih ocen, v vsakem primeru pa to ni njegov/njen najljubši predmet. Težiš naj se spravi k učenju, prigovarjaš, prosiš, groziš, pomaga pa nič…

Ko sem še poučevala, sem od staršev velikokrat slišala tale stavek: “Veste, saj naš je zelo pameten. Problem je, ker je len in noče vaditi.”

Absolutno se strinjam s prvim delom. Vsi otroci so pametni (vsak ima nek svoj talent, zanimanje, posebnost…), nikakor pa se ne morem strinjati z drugim delom.

Lenoba ni nikoli glavni in poglavitni razlog za težave pri matematiki.

Če želiš svojemu otroku pomagati, samo ne veš, kako se stvari lotiti…

SI NA PRAVEM MESTU!

Prepričana sem, da se lahko matematiko nauči vsak – tudi tvoj otrok. In tega ne govorim kar tako v en dan – za sabo imam več kot 20 let izkušenj dela z učenci in dijaki.

In sploh ni tako težko. Potrebno je samo začeti… in seveda vztrajati.

Kje se torej skriva težava in zakaj se potem toliko otrok dobesedno muči pri pouku matematike?

Slabe ocene in neznanje matematike so največkrat posledica tega, da se v šoli snov jemlje prehitro, premalo se utrjuje in absolutno premalo časa in energije se vlaga v otroke, ki ne razumejo takoj in potrebujejo za to več časa.

V našem šolskem sistemu se pričakuje, da bodo enako stari posamezniki napredovali enako hitro na vseh področjih. 

Učitelj ali učiteljica razloži novo snov, reši nekaj enostavnih zgledov in na koncu samo vpraša: “Razumete?”

Seveda odgovori samo tistih nekaj, ki jim ta snov leži, ostali so tiho in jih je sram karkoli reči… 
Prepričana sem, da ga ni junaka, ki bi pri vsaki uri rekel, da ne zmore slediti tempu in da potrebuje več časa in več razlage.

Ko pridejo domov in želijo narediti domačo nalogo, nastanejo težave, saj sploh ne vedo, kje in kako začeti… V zvezku je samo teorija in rešenih nekaj zgledov, v učbeniku in delovnem zvezku pa kup nalog brez rešitev. 

Težave se stopnjujejo, kar posledično vodi do odpora do matematike, tesnobe pred vsako uro, padca samozavesti… 

Problem je še toliko večji, ker se snov pri matematiki nadgrajuje. 

Učenje matematike je namreč podobno gradnji hiše. Preden začnemo graditi, moramo postaviti dobre temelje. Če teh ni, se bo slej kot prej vse porušilo.

Če zaškripa pri osnovah, postajajo stvari vedno težje, volja za vajo pa upada. Saj tudi meni ne bi bilo do vaje, če ne bi vedela, kje začeti. Kako naj vadim, če ne znam rešiti naloge, ker v šoli nisem uspela slediti razlagi?

Kako se naj otroci naučijo reševanja nalog, če dobijo samo navodila teh nalog? Iz praznega lista se ni še nihče naučil matematike. To je približno enako, kot da bi dobili pri drugih predmetih samo vprašanja, odgovorov pa ne.

V učbenikih in vadnicah je na tisoče nalog, ampak te naloge so brez rešitev (ali pa je podana samo končna rešitev). Meni res ne bo nikoli jasno, kako se naj otrok kaj nauči iz navodila naloge. Če ne ve kako začeti, mu končna rešitev ne pomaga kaj dosti. 

Prav tako pri reševanju težjih primerov ne pomagajo rešeni trije osnovni zgledi.

Obstaja rešitev

Če se želi otrok kaj naučiti, potrebuje zapiske. In razlago.

Razložiti je treba celotno snov in VSE tipe nalog. Samo tako si lahko pomaga z rešenimi zgledi, razmišlja in raziskuje ter sam/a ugotovi, kdaj ima dovolj in lahko začne reševati samostojno.

Pri tem mu/ji pomagajo knjige Znam za 5. To so knjige z rešenimi nalogami. VSE naloge so rešene brez izpuščenih korakov, z vsemi potrebnimi formulami.

Brez neskončnih razlag in nepotrebnega dolgovezenja. Izbrane so tiste naloge, ki se najpogosteje pojavljajo na testih in preverjanjih.

Pri učenju z njimi ne bo več sedenja pred praznim listom in razmišljanja, kako naj sploh začne reševati. Če se mu/ji pri reševanju zatakne, lahko vedno preveri, kje ima napako. Napisane so ročno in barvno, da je učenje čim bolj prijetno in s tem tudi učinkovitejše.

Na moj email naslov pogosto prihajajo sporočila, kot so ta...

Sonja B.
Read More
"Tisti, ki se s svojimi otroki namesto učiteljev učimo matematiko in nimamo neke podlage iz šole ali pa smo večino že pozabili, vemo kako je, ko porabiš cel dan za iskanje nalog. Da pa najdeš naloge, ki imajo zraven še rešitve je misija nemogoče.
Tvoje knjige so za nas božji dar."
Alenka C.
Read More
"Hčerka končuje 9. razred in pravi, da ji brez vaših knjig ne bi uspelo narediti matematike. Razlage so super, zelo razumljive, zelo nam je všeč veliko primerov in pa seveda knjiga nalog skupaj z rešitvami, da se lahko takoj prekontroliramo.
Upam, da bodo knjige v taki obliki na voljo še naprej."
Sandra G.
Read More
"Hvala vam, da pomagate našim otrokom s fantastičnimi, enostavnimi razlagami za tudi malo manj nadarjene otroke."
Amela K.
Read More
"Že kar nekaj let uporabljamo Znam za 5 in lahko samo rečem HVALA za to možnost. V veliko pomoč nam je, vse je lepo pregledno in podrobno razloženo."

Prednosti knjig Znam za 5

1. Rešene naloge

To nikakor niso navadni učbeniki, v katerih je razložena teorija in rešenih nekaj zgledov. Knjige Znam za 5 so knjige z rešenimi nalogami (vsa teorija in formule so zapisane ob rešitvah, kjer je to potrebno).

2. Naloge prilagojene učnemu načrtu

Naloge, ki so rešene, so prilagojene učnemu načrtu. Poudarek je na tistih, ki se redno pojavljajo na testih in preverjanjih (nastale so na podlagi 20 letnih izkušenj).

3. Ročni zapiski

Naloge so napisane ročno, pomembne stvari so poudarjene z barvami. Tako je učenje veliko bolj prijetno in matematika ne deluje več tako strašno.

4. Lažje in težje naloge

Rešene so tako lažje kot težje naloge. Veliko učencev/dijakov ima težave, ker v šoli rešijo nekaj enostavnih zgledov, za domačo nalogo ali v testu so pa težji primeri.

5. Samostojno učenje

Pri nekaterih nalogah je napisen postopek reševanja do zadnjih podrobnosti (z razlago), pri drugih so napisani koraki reševanja (brez neskončnih razlag). Knjige so napisane tako, da te spodbujajo k razmišljanju in analiziranju. Ker na koncu šteje največ to, kaj se naučiš sam/a.

6. Podpora

Ob nakupu knjig prejmeš tudi članstvo v zaprti FB skupini, kjer lahko sprašuješ vse, kaj te zanima v zvezi z matematiko – od teoretičnih vprašanj do nalog, ki ti povzročajo preglavice in jih ne znaš rešiti.

Še nekaj mnenj zadovoljnih kupcev knjig Znam za 5

Otroci zmorejo. Potrebujejo samo malce spodbude in pomoči.