Kako zapisujemo števila

V tem prispevku bomo pogledali, kako zapisujemo števila z besedami, desetiškimi enotami, večkratniki desetiških enot in s potencami. 

Najprej potrebujemo nekaj pravil (brez tega žal ne gre 🙂 ):

  1. Števila od 1 do 99 pišemo skupaj. Primer: dvaintrideset, osemnajst, devetindevetdeset, sedemindvajset, šestinosemdeset, trinajst, štiriintrideset, triintrideset…
  2. Stotice pišemo skupaj. Primer: dvesto, sedemsto, šeststo, devetsto, petsto…
  3. Druga števila pišemo ločeno: dva tisoč, sedem tisoč osemsto, tri tisoč petsto dvanajst, dvajset tisoč osemsto sedemintrideset, dvainsedemdeset tisoč šesto osemindevetdeset, sto osemnajst tisoč šeststo dvaindevetdeset…

Potrebujemo še tabelo desetiških enot.

To tabelo bi bilo dobro znati na pamet. Pa saj jo verjetno že obvladaš:) Če ti pa še vedno povzroča preglavice, je najboljši način, da se jo naučiš vaja. Če rešiš veliko primerov, si jo boš brez težav in naprezanja zapomnil/a.

Končno smo pripravljeni da zapišemo nekaj števil. 

Še več primerov (kar 21 nalog in 72 različnih primerov) najdeš v učilnici znamza5.si v poglavju Množica naravnih števil – 6. razred. V učilnici se lahko v poglavju Naravna števila naučiš še kako predstavimo števila na številski premici, kako jih primerjamo po velikosti, kako zapisujemo velika števila (milijone, milijarde…), kako zaokrožujemo, pišemo rimske številke, ter kaj so večkratniki in delitelji naravnih števil. pa še kaj se bo verjetno našlo. 

Se sliši naporno? A veš, da sploh ni, če imaš pred seboj rešene naloge in zglede s katerimi si lahko pomagaš. 🙂

prijavi se na novičke

Želiš prejemati brezplačne novičke, formule, naloge in delovne zvezke?

Scroll to Top